Abanın Kadri Yağmurda Bilinir Ne Demek Anlamı
Bilinir kadr-i aba mevsim-i bârân olsa. (Lâ-edri)
Cemreler düşer bahar gelir. Baharda gök gürler, bulutlar delinir. Abanın kadri yağmurda bilinir. Sığınacak yeri olmayan çobanı. Var ise abası koruyabilir.
(Aba: Kaba yünden yapılmış üstlük, ceket) (Kadir: Kıymet)
Bir şeyin gerçek değeri, ihtiyaç ânında belli olur. Bazen hiç işe yaramaz gibi görünen şeyler, ihtiyaç duyulduğu zaman çok değerli olurlar. Her şeyin bir yeri ve zamanı vardır. Ufak tefek, değersiz gibi görünen eşyalar bile, çok zaman büyük ölçüde işimize yararlar.
Abanın Kadri Yağmurda Bilinir Atasözü Nerelerde, Hangi Durumlarda Kullanılır?
Her eşyaya zaman zaman ihtiyaç duyulabileceğini ve ihtiyaç anında değerinin artacağını vurgulayarak israfın önlenmesi ve savurganlıktan sakınmayı tavsiye için söylenir.
Abanın Kadri Yağmurda Bilinir Ana Düşüncesi: Bir şeyin gerçek değeri ona ihtiyaç duyulduğunda anlaşılır.
Abanın Kadri Yağmurda Bilinir Atasözünün Anlamı Kısaca
Kaba yünden yapılan abayı, ağır ve kaba olduğu için kimse giymek istemez. Yağmurlu havalardaysa çok aranır.
Elimizin altında olup değerini bilmediğimiz çoğu şeyi, elden çıkarmaya kalkarız. Ya atar, ya satarız. Ya da değerini bilmediğimiz için onu işe yaramayacak duruma gelene kadar bir kenarda unutur, gideriz. Ummadığınız anda ona ihtiyacımız olup da aradığımızda, ya hiç bulamayız, ya da aradığımız özelliklerini kaybettiğini görürüz. îlerde böyle durumlara düşmemek için elimizdekilerin değerini bilmeli, sürekli korumalıyız.