Adana’nın Yöresel Kıyafetleri (Geleneksel Giysileri)

Adana’nın Geleneksel Giysileri Nelerdir? Adana’nın yöresel kıyafetleri hangileridir, (İsimleri ) Adana’nın yöresel kıyafetleri ve özellikleri hakkında bilgi

Adana’nın kültürü, özellikle XIX. yy.da Türkmen aşiretlerinin yerleştiği bölgelerde çok zengin ve renklidir. Bugün hala göçebe yaşayışını sürdüren obalar, folklor niteliğindeki yerel özellikleri olduğu gibi korur.
Adana köylerinde kadınlar, geniş ağlı siyah bir şalvar, güdük denilen pamuklu bir hırka giyer, renkli boncuk ve ipliklerle işlenmiş yazma kullanılır. Erkekler de tıpkı kadınlarınkine benzer siyah şalvarın üzerine yakasız bir mintan giyer. Toroslar’da yaşayan türkmen kadınları başlarına takke veya terlik denen bir fes geçirir; fesin etrafına çavdar sapından yapılma süsler, pullar, boncuklar takılır. Fesin üzerine yazma veya yağlık örtülür, çekme çekilir.
Ton dedikleri şalvar, köynek dedikleri gömlek, üç etekli entari, işlemeli yün çorap, kırmızı pabuç veya çizme kadın giyimini tamamlar. Buna karşılık, abanı sarılmış fes, zibin veya içlik denen gömlek, renkli kuşak ve karayemeni den meydana gelen erkek giyimine bugün artık rastlayamazsınız.

En yaygın halk oyunları, Adana barı, Adana üçyağı ve halay türleridir. Karacaoğlan ve Dadaloğlu türküleri dillerden düşmez. Adana’nın yolları taştan, Hasandağı, Yenice yolları ve pamuk çapalama türküleri de halk arasında pek sevilir. Toros köylerinde, bozlak denilen bir çeşit uzun hava söylenir. Cenaze törenlerinde kadınlar, özel bir makamla, içli, dokunaklı ağıtlar okurlar.