Afyon’un Yöresel Yemekleri Nelerdir?

Kaynak: yemek.com

Afyon’un yöresel yemekleri nelerdir? Afyon’un meşhur yemekler nelerdir? Afyon iline ait yöresel tatlılar, çorbalar, yemekler, 

Afyon denilince akla kaymak ve kaymaklı şeker gelir. İlk kez 1901 de şekerci ustası Salih Şeker tarafından üretilen kaymaklı lokum, zamanla Afyon’un simgesi olmuştur. Manda kaymağına şeker katılarak elde edilen bu lokum, bugün Salih Şeker’in torunu Fikret Altınay tarafından üretilmektedir.

Afyonkarahisar’da hamur işleri de çok yaygındır. Yöreye özgü hamur işlerinin bazıları: Övme, hamırsız, cızdırma, çörekleme, peksimet, dolam, cücü ve börek. Ayrıca haşhaşlı pide, bükme, ikiz börek, haşhaşlı börek, katmer, ocak bükmesi, sepit ve bazlama da Afyonluların çok sevdiği hamur işlerindendir.

Afyonun Yöresel Yemeklerinin Listesi

Cızdırma: Mısır ununa sıcak su katılarak hamur elde edilir. Tepsiye bir kat hamur, bir kat haşhaş döşenir. Hamur kareler halinde kesildikten sonra fırında orta ısıda 30 dakika pişirilir.

Höşmerim: Afyon kaymağı, un ile tavada kızartılır. Şeker kestirmesi ile birlikte servis yapılır.

Göce köttüsü: El değirmeninde öğütülmüş göçe denilen buğday unu, sıcak su, tuz ve nane ile karıştırılıp yoğurulur. Bu hamurdan küçük köfteler yapılarak suda haşlanır.

Afyon kaymağı: Manda sütü kaynatılarak kaymak haline getirilir. Dışarıda bir gece bekletilir. Ertesi gün taze manda sütüyle karıştırılır. 45 dakika kaynatılır. Ateşten inen tencere, yavaş soğuşun diye bezlere sarılır. Soğuyunca servis yapılır.

Afyon kaymaklı şeker: Büyük bir kazana 5 kg şeker, I.5 litre su konur. Limontuzuyla kaynatıldıktan sonra pamukyağıyla yağlanmış mermere dökülür. 10 dakika kadar soğutulur. Daha sonra katlanıp rulo haline getirilir. Kaymak ve su eklenerek yeniden yoğrulur. Karışım ambalaj kâğıdıyla kaplanmış kalıplara doldurulur. Bir gün serin bir yerde bekletilir. Küp biçiminde kesilerek kutulara konur.