Ağaç baskı tarihçesi ve gelişimi hakkında bilgi
Ağaçbaskılar ortaçağ döneminde Avrupa’da kumaş üzerine desen basmak için kullanılırdı. 14. yüzyılın sonlarına doğru oyun kâğıdı ve dinsel resim basımında da gene bu baskı tekniği uygulandı.
Baskı makinesinin bulunmasından sonra, basılacak kitaplar ağaçbaskı tekniğiyle resimlenmeye başladı. O günlerde ressamların ağaç blok üzerine çizdikleri desenlerin kesim ve işlenişini bu alanda uzmanlaşmış kişiler gerçekleştiriyordu.
Ağaçbaskı çok yaygın, ucuz ve kullanışlı bir teknikti. Bu teknikle bir resmin pek çok kopyası çıkarılabiliyor, yeni bir baskı gerektiğinde eldeki bloklar kullanılabiliyordu. Nitekim ağaçbaskıyı başka yöntemlerle yapılan resimlerden farklı, özgün ve çok güzel bulan sanatçılar vardı. Ağaç baskıya büyük önem veren sanatçıların en ünlüsü Albrecht Dürer’ di. Dürer’in ürettiği ağaçbaskılar belki de dünyada yapılanların en iyileridir (bak. DÜRER, Albrecht).
18. yüzyılın sonlarında artık Avrupalı ressamların çoğu ağaçbaskıyı bir yana bırakmış, bunun yerine ağaç gravürcülüğü ya da oyma-baskı denen değişik bir yöntem uygulamaya başlamıştı (bak. Oymabaski). Günümüzde kitapların resimlendirilmesinde oymabaski ağaçbaskıdan daha çok kullanılır. Bununla birlikte yakın dönemlerin birkaç ünlü sanatçısı çalışmaları arasına ağaçbaskıları da katmıştır.
Originally posted 2021-01-08 20:29:39.