Al basması nedir, ne demek anlamı. Al Basması neden olur? Al basmasını önlemek ve korunmak amacıyla neler yapılır?
Albastı ya da Albasma
Loğusalarda görülen, halk arasında yaygın inanışa göre al karısının neden olduğu loğusalık” humması (humma-i nifa-sî) adlı hastalık.
Yeni doğmuş çocuklarda görülen, halk inanışına göre al karısının neden olduğu ateşli hastalık. Bebek ilk kırk gün içinde yalnız bırakılırsa bu hastalığa yakalanacağına inanılır.
Anadolu’da albastıyı önlemek için, köken; şamanlığa değin uzanan, çeşitli uygulamalara başvurulur. Al karısının, üzerinde al renk ya da altın taşıyana zarar vermeyeceğine inanıldığından loğusanın boynuna mirastan kalma bir beşibirlik ya da ikibuçukluk’ takılır, yüzüne al duvak, üstüne al örtü örtülür. Loğusa kırkı dolana değin boynunda altın, belinde anahtar başında al yemeni ya da kurdeleyle dolaşır. Yastığının altında bıçak, saban demiri, maşa ya da kurt derisi bulundurma, ayetülkürsi okuyarak yatağını urganla çevirme, evde ya da komşuda silah patlatma, başucuna yumurta ya da tandır şişine geçirilmiş soğan asma, al-basmayı önlemek için günümüzde de başvurulan uygulamalardandır. Alınan önlemlere rağmen loğusayı al basarsa, al” ocağı diye tanınan ailelere başvurulur.