Animasyon, hızlı bir seri resim karesinden film yapma tekniğidir. Resimler, çizimlerle elde edilebileceği gibi kukla benzeri modeller kullanılarak da oluşturulabilir.
Birçok açıdan animasyon, devamlı hareketleri seri resim karelerine yerleştiren ve sonra bunları bir ekranda hızlı bir geçiş şeklinde yansıtan bir işlem olan canlı film çekimini taklit eder. Fark ise animatörlerin, tek başına fark edilemeyecek minik farklılıklar içeren her kareyi tek tek çizerek hareket aldanmasını yaratmalarıdır.
Canlı filmde olduğu gibi bir saniyelik animasyon filmi yapmak da 24 kare gerektirir. Bu, 10 dakikalık hikaye için 14.400 civarı bağımsız resme gereksinim olduğu anlamına gelir.
Sel metodu
İlk animasyon filmler, 1900′ lerin başlarında yapılan çizgi filmlerdi. Hareket eden figürler kadar arka planların da doğru bir şekilde üretilmesi gerektiğinden çok fazla zaman ve çabaya mal oluyordu. Çizgi film tekniği şöyledir: Resimler genellikle bir ya da iki köşesinden tutturulmuş selüloit yapraklar üzerine çizilir. Selüloitin saydamlığı çizimi kolaylaştırır. Özellikle tüm çekim için bir kez çizilen dip dekoru önünde kahramanın çeşitli hareketleri fotoğraflanır.
Bilgisayar animasyonun girişine kadar hemen tüm çizgi filmlerde selüloit kullanıldı. Disney’in Oyuncak Hikâyesi (1995) tamamen bilgisayar görüntülerinden yapılmış ilk animasyon filmdir. Bilgisayarlar, filmlerde özel efekt yapımında kullanılır; özellikle Jurassic Park (1992) ve devamı Kayıp Dünya’daki (1997) dinozorların bazıları gibi.
GEÇMİŞE DÖNÜŞ
Animasyon, sinema filmi yapımının en eski biçimidir. İlk animasyon filmler, seyirci karşısına 1890’ların başlarında Fransız sanatçı Emile Reynaud tarafından çıkarılmıştır. 1910’dan itibaren, Cartouche ve Dinazor Gertie, halkın hayal gücünde canlı oyuncular kadar popüler olunca animasyon fabrikasının temelleri atılmış oldu.
Yaklaşık beş dakika süren çizgi filmler, genellikle esas konulu filmden önce gösterilirdi. Kısa zamanda stüdyoların tamamı animasyon film yapımına yöneldi.
En iyi bilinen çizgi film yapımcısı Walt Disney’di. Mic-key Mouse ve Donald Duck gibi karakterlerin başarısını takiben, normal uzunlukta bir konulu animasyon film üretiminin cesur kararını verdi. Çoğu eleştirmen, seyircinin 80 dakikalık bir çizgi filmden sıkılacağını düşündü; ancak Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler (1937) gişede başarı sağladı. Disney, o zamandan bu zamana dünyanın en başarılı animasyon stüdyosu olarak kaldı.
1950’lerin ortalarından beri çizgi filmler çoğunlukla televizyon için yapılmaktadır. Fakat animasyon sinema filmleri, her zamanki gibi ilgi görmekte ve birkaç film şirketi, Disney in başarısını yakalamayı hedeflemektedir. Don Bluth, Thumbelina (1994) ve Anastasia’yı (1997); Steven Spielberg’ün Dream Works şirketi de Mısır Prensini (1998) yaptı.
Model animasyon, King Kong (1933) için yapılan model goril gibi bir zamanlar canlı filmlerde özel efektlerin yaratımında kullanıldı. Şimdi filmin bütünü, model animasyon kullanılarak yapılmaktadır. Yukarıdaki fotoğrafta Nick Park, çok sevilen VVallace ve Cromit filmleri için bir kareyi düzeltirken görülmektedir. En İyi Kısa Animasyon Film dalında birkaç Oscar kazanmıştır.