Anıtkabir hakkında özet bilgi, Anıtkabir nerede, kim yaptırdı? Anıtkabir’de kimlerin mezarı var? Anıtkabirin içi nasıl? Anıtkabir hakkında kısaca bilgi.
Anıtkabir; Ankara’da Atatürk için yaptırılmış olan anıt niteliğinde kabir.
Ankara kentinin, kaleden sonra en yüksek yeri olan Rasattepe’dedir.
Atatürk 10 Kasım 1938’de İstanbul’da öldüğü zaman cenazesi Ankara’ya götürülmüş, geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi’ne konmuş, Atatürk’e layık bir mezar yapılabilmesi için de uluslararası bir proje yarışması açılmıştı. Yarışmayı Türk mimarlarından Emin Onat ile Orhan Arda’nın ortaklaşa yaptıkları proje kazandı.
Anıtkabir’in yapımı 1945’te başladı, 1953’te tamamlandı.
Anıtkabir üç bölümden meydana gelir: yol, avlu ve şeref salonu. Yolun uzunluğu 180 m’dir. İki yanma aslan heykelleri, meşaleler ve servi ağaçları dikilmiştir. Bunun ucunda avlu yer alır. Avlunun çevresindeki sekiz kuleye ayrı ayrı ad verilmiştir: Müdafaai Hukuk, Cumhuriyet, Devrim, 2i Nisan, Barış, Zafer, Misakı Milli, Mehmetçik.
Avlunun sol ucunda kabir kısmı yer alır. Bunun içindeki şeref salonunun yüksekliği 20 m, eni 32 m, boyu 60 m’dir. Tavanına altın mozaikle Türk motifleri işlenmiştir. Salonun gerisindeki pencerenin önünde lahit bulunur. Mezar lahdin altındadır.
Cemal Gürsel ile beş 27 Mayıs şehidinin mezarı Anıtkabir’in doğusunda yapı dışında; İsmet İnönü’nün mezarı ise avlunun sağında, şeref salonuna karşı cephedeki bir salonun içindedir.
TBMM, Atatürk için bir anıt mezar yaptırma kararını ölümünden hemen sonra almıştı. Yer olarak, Rasattepe (şimdiki Anıttepe) seçilmişti. Atatürk’ü çeşitli yönleriyle simgelemesi istenen yapının tasarımı için, uluslararası bir proje yarışması düzenlendi. Seçici kurul, 5 Nisan 1941’de, yarışmaya katılan 49 proje içinden Ord. Prof. Emin Onat’la Doç Dr. Orhan Arda’nın ve Alman Prof. Johannes Krügen’le İtalyan Prof. Dr. Arnoldo Feschini’nin projelerini birinciliğe değer buldu. Sonuçta Emin Onat’la Orhan Arda’nın projesinin uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir’in yapımına 1944′te başlandı. Malzeme seçimine önem verildi. Sağlamlığı ve bozkıra uyumu gözetilerek gri ve açık sarı renkli Çankırı traverteni kullanıldı. Atatürk’ün naaşı, 10 Kasım 1953 günü. bu ebedi istirahatgahına getirildi.