Elazığ Ağın Halk Oyunları

Elazığ Ağın Halk Oyunları, Elazığ’ın Ağın İlçesinde Hangi Halk Oyunları Oynanır? Ağın ilçesine özgü halk oyunları nelerdir, nasıl oynanır, özellikleri nelerdir

Yöre kültürünün tanıtımında en etkin rol halk oyunlarıdır. Halk oyunlarının hangi kişiler tarafından yaratıldığı bilinemez. Çevre il ve ilçelerle büyük benzerlikler ve farklılıklar oyunlarımızda izlenmektedir. Ağın’a ait halk oyunları yoktur diyenlere aşağıdaki bilgiler cevap niteliğindedir.

Elazığ Oyunları :

Çayda Çıra, Büyük Ceviz (Varyant), Delilo, Fatmalı (Nurey), Avreş, Halay (Dik), Tamzara, Leblebici, Temür Ağa.

Eğin ( Kemaliye Oyunları) : Anom Anom Eğinlimisin, Bebek, Hayriye, Dut Ağacı, Hostanın Bademleri, Tırnana, Sıklama Gecegü, Meşenin Tepelisi, Tek ayak (Ağır hava), İki ayak (Ağır hava), Bana bir yar olsun (Ağır hava), Leylani (Varyant), Bahçeye indimki, Karaçor.

Ağın Oyunları Leylani (varyant), Büyük Ceviz (varyant), Tombulum, Tenekeye un bastım, Zurna havaları. Mayalı halay, Eski maya, Ağır Kol oyunu, Ağın üçayağı, Ninayi, Kemer ağır kalkmıyor, Engin Dağı, Allılar, Tırnana (varyant).

Yöremizde her oynanan oyunu yöremiz oyunu diye tanımlayamayız. (Tivist tivist) denen yabancı kaynaklı oyun bile bir zamanlar düğünlerimizde oynanan moda oyunlardan bir örnekti.

Düğünlerde yöre ayırımı yapmadan, çalgıcının çaldığı oyunlar ya da istenen oyunlar oynanır. Ancak oyunların belli bir sırayla çalınması gelenekten son zamanlarda bu gelenekte bozulmalar olmuştur.

Eski düğünlerde çalgı ortaya çıktığı zaman en önce Leylani, Gecegü, Dut Ağacı, Hayriye gibi üç ileri bir geri oynanan basit oyunlar çalar oyuncular oyuna ısındırılır. Hemen arkasından Büyük Cevizin Dibi, Hostanın Bademleri üç ileri üç geri (sekiz sayılık) oynanan oyunlardan sonra daha hareketli olan Delilo, Tamzara, Fatmalı, Tombulum ve Meşenin Tepesinden isimli hareketli oyunlar oynanır. Oyunların en sonunda ise genellikle gençler karaçor ve Elazığ Dik (Halay) oynayarak birinci fasılı bitirirler.

Ağır Havaları (Tek ayak, İki ayak, ve Bana bir yar olsun) herkes oynayamadığı için, bu oyunu oynayanlar düğünde ise, hava çaldırılarak oynatılmaya çalışılır. Mayalı oyunları oynamak için yine maya söyleyen kimsenin gelmesi beklenir. Ağın Kol Oyunu ve Çifte telli türü oyunlar istek yapılarak çaldırılır ve oynanır.

Yöre düğünlerinde türkülü oyunlar oynanırken türküleri oynayanlar söylerler. Kadın ve erkekler birlikte oynamazlar. Kadınlar kapalı alanlarda, gözden uzak yerlerde oynarken, tef çalınıp oynanır. Tefçiler aynı zamanda türküleri söylerler.

Son zamanlarda özellikle akraba bayanlar erkeklerin oyunlarına eşlik etmeye başlamışlardır. İlçemizde Elazığ ve ya Eğin oyunları bir kaçı hariç esas yöresinden farklı oynanmaktadır.

Şehirlerde değişik yöre oyunlarını oynayan gençler, öğrendikleri oyunları yöremizde de oynayarak kültür alışverişlerini daha da hızlandırmışlardır. Bu nedenle çalgıcıların geleneksel düzeni korumaları mümkün olmamaktadır.

Halkın giyim kuşamı, yörenin ekonomik durumuyla paralellik gösterir. Bu nedenle yöre giysileri sade ve işlemesizdir