Entari: Çamaşır üzerine giyilen ve genellikle tek parçadan oluşan kadın giyeceği. 2. Arap ülkelerinde erkeklerin giydiği uzun ve bol üstlük. Gecelik entarisi, eskiden erkek ve kadınların gecelik ya da pijama yerine giydikleri uzun ve bol giysi.
Gecelik Entari Osmanlı döneminde kadın ve erkeklerin yatakta iç çamaşırı üzerine giydikleri, zaman zaman ev içinde de dolaştıkları uzun gömlek.
Erkekler evlerinin bahçesinde, kapı önlerinde ve teklifsiz girip çıktıkları mahalle kahvelerinde gecelik entariyle oturabilirlerdi.
Pijamanın bir yatak giysisi olarak yaygınlaşmadığı yıllarda kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı herkes gecelik entari ile yatardı.
Günümüzde bir benzeri sadece sünnet olan çocuklara giydirilmektedi
Entari, II. Mahmut’unun 1826’da yaptığı giyim düzenlemelerine değin, erkekler tarafından da giyilmiştir Erkekler entariyi şalvar ya da çakşır üzerine giyer, beline kuşak ya da kemer sararlardı. Boyu genellikle ayak bilekleri hizasında olurdu 1826-1827’den sonra iş hayatında ve sokakta entari giyilmez oldu. Buna karşın mahalle arasında, kahvehanelerde entari giyilmesi sürdürüldü. 1909’da erkeklerin entariyle sokağa çıkması yasaklandı, böylece entari bir erkek giyimi olmaktan çıktı.
Gecelik entarisi, erkeklerin giydiği gecelik entarileri yazın beyaz patiskadan, kışın beyaz pazenden yapılırdı. Damatlık olarak hazırlanan gecelik entarileriyse ipekten kesilirdi.
Kadınların giydiği gecelik entarileriyse genellikle beyaz ya da uçuk renkli pamuklu kumaşlardan yapılırdı. Yakası biraz açık olur, yakadan bele değin inen yırtmaç düğme ya da kurdeleyle kapanırdı. Yaka kol kenarları, göğsü çeşitli nakışlarla işlenir, danteller ve farbelalarla süslenirdi. Biraz bolca kesilen gecelik entarisinin boyu genellikle ayak bileği hizasında biterdi.