Hakkari’nin Kültürel Özellikleri Nelerdir? Hakkari ilinin yöresel özelikleri. Hakkari İlinin özellikleri, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı, yöresel sözleri.
Hakkari türküleri toplum hayatının acı tatlı günlerine ait anıları, yayla hayatını dile getirir.
Halk dili ile söylenir. Yöreye ait en ünlü türküler Ayvana Serdim Kilim. Siz Gelin Gül Ekelim, Su Tepe Bizim Tepe, Gelinler Güzel Olur, Nar’i Yar Güzel, Memo ve Sevdam Gidelim’dir.
İlde yöreye uygun halay vb. oyunlar oynanır. En ünlü oyunlar gülşeni, hayseri, gani berganidir.
Giyim kuşam: Hakkari ve çevresinin kendine özgü giyimleri vardır. Erkek giysilerinin başında “şelişepik” gelir. Şelişepik desenli ve renkli elbiselerdir. Bunun dışında diyarvane ve şımakyane gibi elbiselerle şalkusak, kerik denen kolsuz cepkenler diğer kıyafetler arasındadır.
Başlık olarak sarık kullanılır. Ayağa “sak” denilen püsküllü renkli tozluklarla “reşik” denen pabuç giyilir. Hakkari ve çevresinde kadınlar fistan denen uzun entariler giyerler. Fistanın üzerine “kutik” denen kollu ve kolsuz yelekler alınır. Bele şal kuşak veya püsküllü puşliler sarılır. Ayaklara yerli el sanatı işi renk renk yünlerden örme desenli yün çoraplar ve sarık yemeni giyilir. Hakkarili kadınlar maddi durumlarına ve yaşlarına göre kıyafetlerin üzerine çeşitli takılar kullanırlar.
Hakkari İle İlgili Yöresel Sözler
- El pislenmeden, ağız şekerlenmez.
- Her gördüğün buluttan ağmur yağmaz.
- Bağdaki bağdan, sürüdeki sürüden yer.
- Çömleği yapan kulpunu da takar.
- Eşekken eşek, çamura bir kere çöker.
- Sığırtmaçların kârı eşeğe binmesidir.
- Tavuk yumurtlar, horoz zora düşer.