İftar: Oruç açma, oruç bozma. Ramazan ayında oruç açma zamanı: İftar da geldi. Ramazanda oruç açmak için hazırlanmış yemek.
Anadolu’nun birçok yöresinde aile bireylerinin iftar sofrası başına oturup birlikte iftar vaktini beklemeleri gelenektendir ve bunun evin bereketini artıracağına inanılır, iftar sofrasına geç gelen ya da gelmeyen hoş karşılanmaz: sofrada yüksek sesle konuşmamaya, gürültü etmemeye özen gösterilir. Genellikle ilkin “iftariye” adı verilen çerezlerden yenir, daha sonra çorbadan başlanılarak yemeklere geçilir. Çorba, et yemeği, pilav, hoşaf, börek ve tatlı iftar sofrasının başlıca yemeklerindendir.
Eski İstanbul yaşamında iftar sofralarının ayrı bir önemi vardı. Ramazan aylarında iftar sofrası hazırlıkları, kadınların hemen hemen tüm vaktini alırdı, iftar sofralarına sıradan günlerde kurulan sofralardan çok daha fazla özen gösterilir, ramazan ayı başlamadan kilerler her türlü malzemeyle doldurulurdu. Varlıklı kişilere ait konaklarda, sarayda ramazan boyunca iftara yakın saatlerde harem ve selamlığın kapıları açılır, hazırlanan iftar sofralarına davetli davetsiz, kadın, erkek, varlıklı, yoksul herkes buyur edilir ve saygı gösterilirdi. Akraba ve komşulara ilk hafta İçinde davetsiz olarak iftara gitmek büyüklere saygı olarak nitelenirdi. İftar sofrasına oturanlara, ailenin varlık durumuna göre “iftariye” ya da “diş kirası” denen bir miktar para ya da armağan vermek de gelenektendi.