Isparta’nın Kültürel Özellikleri Nelerdir? Isparta İlinin kültürel özellikleri, halk oyunları, Isparta’nın halk müziği, giyim ve kuşamı, yöresel sözleri.
Isparta halk müziği yönünden zengindir. Uzun havalara yörede “Gurbet havası” denir. En ünlü türküleri Gıcır Gıcır Gelir Yarin Kağnısı. Evlerinin Önü Mersin. Gül Kuruttum, Çavır Çimen Geze Ge ze. Çayıra Serdim Postu, Ben Havada Uçar idim vb.dir.
Yörede en çok divan, cura. bağlama, tanbura çalınır. Kabak kemane ve gıbrıs kemane en yavgın yaylı sazlardır. Yörede en çok zeybek ve teke oyunları oynanır Seyirlik oyunlar ve çocuk oyunları da çeşitlidir.
Giyim-kuşam: Üzeri sim işlemeli, yırtmaçlı uç etek. Kaytan işlemeli mintan, çapraz düğmeli yelek, fes, yün çorap ve pabuç geleneksel kadın giyim öğelerini oluşturur. Gümüş, altın bilezik vb. takılar kadın giyimini bütünleyen aksesuarlardır. Erkekler üç etek. boy entarisi, keten veya bürümcekten iç donu, entari üstüne giyilen kısa mintan, kavuk ve sarık gibi başlıkları ile mest ve yemeni giyerler.
Avluda tezgah çakılı
Tezgahta halı takılı
Halı dokuyan kızın Koynunda para caklı (halı üzerine)
********
Altın tasta gül kuruttum
Yari sinemde uyuttum
Yar söyledi ben unuttum
Gönül efendini buldu, (gül üzerine)