İsteyenin Bir Yüzü Kara Vermeyenin İki Yüzü Ne Demek Anlamı

İsteyenin Bir Yüzü Kara Vermeyenin İki Yüzü söz, sosyal yaşantıda komşuluk, dostluk münasebetlerinde insanın gereksinim duyduğu bir şeyi başkasından istemek veya eksik bir ihtiyacını giderme duygusu için söylenilebilir. İnsanlar zaman zaman ihtiyaçları olan şeyleri diğer insanlardan temin etmek zorunda kalabilirler. Normal şartlarda ihtiyaç duyulan bir şeyi başkasından almak, veya istemek yanlış bir davranış değildir. Kendisinden istenilen şeyi imkânları varsa, şartlar ve ortam uygunsa kişi onu verir veya telafi etmeye gayret eder. Türk insanı komşuluk, arkadaşlık münasebetlerinde bu hususlara azami itina eder. “Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Altın eşik gümüş eşiğe muhtaç kalır. Ev alma komşu al. Veren el alan elden üstündür.” v.s gibi güzel sözler komşuluk dostluk, yardımlaşma duygularını dile getiren güzel sözlerdir.

Türk toplumunda yardımlaşma, iyi ve kötü günde duyguları, paylaşma, seviç ve kedirine ortak olma gibi yüce duygular günümüze kadar kaybolmayan erdemlerdir. Böyle durumlarda yukarıdaki sözün kullanılması doğruluk arzeder.

Yukarıdaki söz, hiç bir işle meşgul olmadan devamlı başkalrının sırtında asalak geçinmeyi alışkanlık haline getiren insanların gereksinim duyduğu şeyleri istemesini, bunu karşılamayan olursa “İki yüzü kara” tabiriyle sıfatlandırması yorumunda olursa doğru değildir. Kişi vereceği şeyi, kendi imkânları nisbetinde verir. Kendine mutlak lazım olan şeyleri başkalarına vermekle mükellef değildir. Yoksa “Ben istedim bir yüzüm kara, sen vermezsen iki yüzün kara” demesi, buna bir atasözü payesi vermesi yanlıştır.