İzmir Geleneksel Kıyafet Yapımı (İsmail Çelik’ten Derleme)

Derlemeci Melike Ünveren ve Geleneksel Kıyafet Yapımı ustası İsmail Çelik

İzmir Yeşilyurt’ta,  Geleneksel Kıyafet Yapımı ile ilgili olarak İsmail Çelik’ten derlenen bilgiler. 

İSMAİL ÇELİK -Geleneksel Kıyafet Yapımı (İzmir)*

  • Derleyen: Melike Ünveren
  • Derleme Yeri: Yeşilyurt – İzmir
  • Derleme Tarihi: 19.12.2007
  • Kaynak Kişi: İsmail Çelik, 30.08.1974 yılı İzmir doğumlu, 33yaşında, mesleğe 13 yaşında başlamış, ortaokul mezunu,
  • Mesleği Kaç Yıldır Yaptığı: 20 yıl
  • Mesleği Kimden Öğrendiği: Babadan Mesleği
  • Kimlere Öğrettiği:-

13 yaşından beri bu mesleği yapan İsmail Demir, mesleğe terzilik yaparak başlamış. Dikiş makinesini kullanmayı öğrendikten sonra sırası ile kalıp çıkarma, motif çizme, çizilen motifi kesip kıyafete monte etme gibi işi ile ilgili kısımları öğrenmiştir. İsmail Usta geleneksel kıyafet dikiminin en önemli detayının, yörelere göre motiflerin ve renklerin değişimi olduğu için hangi yöreye hangi motifin ve rengin ait olduğunu ya da ağırlıklı olarak kullanıldığının bilinmesi gerektiğini özellikle vurgulamaktadır. Her motifin belli bir anlamı olduğunu ifade ederken ayak yemenilerinin ya da bayanların kullandığı yemenilerin uçlarındaki oyaların bile anlamlarının renklerine ve işlenilen figüre göre sevdalı, küs gibi anlamlara geldiğini belirtmektedir. Yaptığı mesleğin gelecekte daha fazla ilgi çekeceğini ve günümüzde de bu potansiyelin arttığını belirten İsmail Demir, yöresel oyunlar oynayan halk oyunu grupları, 23 Nisan Kutlamaları gibi etkinliklerde talebin daha da arttığını ve ilerleyen zamanlarda kültürümüzü bu kıyafetler ile tanıtacağımızı düşünmektedir.

Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları 2018 Ankara ( Yaşayan İnsan Hazineleri M. Öcal OĞUZ, Esra Bilgi) 

“Öcal Oğuz “Yaşayan İnsan Hazinelerin korunması için destekleme projelerinin geliştirilmesi gerektiği ve Yaşayan İnsan Hazinesi olarak isimlendirilebilecek ustaların, mesleklerini öğretebilecekleri ya da mesleğin aktarımını sağlayabilecekleri fırsatların yaratılması gerektiği düşüncesindeyiz