Doğuşu Orta Asya’ya kadar dayanır. Bugün Anadolu’da en çok benimsenen güreş şeklidir. Eski Türkmen güreşinin hemen hemen aynıdır. Ancak Sivas, Amasya, Tokat, Yozgat ve Çorum’da yapılan karakucak ile Maraş ve Artvin dolaylarında yapılan karakucak güreşleri farklıdır. Çok tutulan şekli Sivas, Tokat, Amasya, Yozgat, Erzurum dolaylarında yapılanıdır. Esasta, yağlı güreş ile serbest güreşten çok farklı değildir, oyunları ve kuralları birbirine benzer. Ege ve Marmara kıyılarına doğru, yağlı güreşe döner, bunun bir sebebi de bu çevrelerde zeytin ve zeytinyağının bolluğudur. Karakucak süresindeki oyunların adı türkçedir. Bu güreş, pırpıt adı verilen bezden yapılma özel giyecekle yapılır
Karakucak güreş, Türklerin öz, milli güreşidir. Orta Asya’ dan kaynaklanan bu güreş türünde yüzyıllar boyu görüntü ve kurallarda çok az değişim olmuştur. Karakucak, başka bir deyişle “Serbest Güreş”, Mançu’dan, Yakut Türkeri’nden Moğolistan’dan, Azerbaycan’dan, Doğu ve Batı Türkistan’dan, Kırım ve Kazak Türkleri ‘ne varıncaya kadar bilinen bir spordur. Oğuzlarda ve eski Türklerdeki güreşin aynısı olan karakucak güreş, günümüzde daha çok yağlı güreş yapılmayan bölgelerde yapılmaktadır. Düğünlerimizin ve bayramlarımızın vazgeçilmez törelerindendir. Davul, zurna güreş boyunca devamlı çalar.
Karakucak güreşte pehlivanlar ayaklarına genelde siyah renkte olan pırpıt giyerler. Karakucak güreşte pehlivanları yaşlarına, güçlerine, kuvvetlerine ve ustalıklarına göre güreştikleri boylara ayrılır. Yalnız karakucakta deste boyu yoktur. Onun yerine ayak boyu vardır. Diğer boylar hemen hemen yörelere göre değişmekle beraber yağlı güreşle aynıdır.
Günümüzde serbest güreş diye bilinen minder güreşi, karakucak güreşin formüle edilmiş şeklidir. Minder güreşinde Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmış milli güreşçilerimizin çoğu Karakucaktan minder güreşine geçen şampiyonlarımızdır. Sembol sporcumuz Yaşar Doğu da karakucak güreşten minder güreşine geçen bir şampiyonumuz olup, Ankara Güreş Kulübü’ne karakucaktan aldığı birçok pehlivanı dünya ve olimpiyat şampiyonu yapmıştır.
Özbay Güven, Türklerde Spor Kültürü