Kostüm Neye Denir? Tiyatroda kostüm ne anlama gelir?

Kostüm 1. Sinema, tiyatro ya da televizyon oyuncularının rolleri gereği giydikleri elbise, şapka, ayakkabı gibi şeylerin tümü, 2. Ceket pantolon, çoğu zaman da yelekten oluşan erkek takım giysisi.

Kostüm de dekor ve ışık düzenlemesi gibi, rejinin önemli bir öğesidir. Oyunda kullanılacak çeşitli kostümler ve tamamlayıcı aksesuar (baston, şemsiye, çanta, kılıç vb.) renk, model ve özellikleri açısından kostüm tasarımcısı denilen uzman tarafından hazırlanır. Tiyatroda, opera ve benzeri gösterilerde sanatçıların giydiği kostümlerin ekonomik ve pratik olması, aynı zamanda konunun kapsadığı dönemi ve çevreyi, oyun kahramanının kişiliği ve karakterini doğru olarak yansıtması gerekir. Bazı çağdaş uygulamalarda üsluplaştırılmış ya da simgesel kostümler giyildiği de olur Meyerhold tüm oyuncuları sahneye bir örnek işçi tulumuyla çıkarmış, Grotovvski ise oyun kahramanlarından bazılarına özel kostüm giydirmiştir.

Türk tiyatrosunda kostüm konusunun bir disiplin olarak ele alınması oldukça yakın tarihlere rastlar. Ankara’da açılan Devlet konservatuvarının başına Cari Ebert’ in getirilmesinden sonra oyunculuk ve yönetmenlik gibi dekor ve kostüm tasarımcılığı da ayrı bir eğitim ve uzmanlık dal olarak benimsendi. İstanbul Şehir tiyatrosunda bu disiplin ancak Max Menecke döneminde sistematik yönde gelişti.

Son yıllarda çeşitli öğretim kurumlarında açılan kostüm bölümleri, özgün ve yaratıcı kostüm tasarımcılığının gelişmesini sağladı.