Abide-i Hürriyet anıtı nerede, kim tarafından yaptırıldı? Abide-i Hürriyet anıtının özellikleri nelerdir? Abide-i Hürriyet neyin anısına yapılmıştır?
Abide-i Hürriyet: İstanbul’da top namlusu şeklinde bir abide.
31 Mart olayında şehit düşenler için örme taştan yapılmıştır. Şişli’den Okmeydanı’na doğru geçince sağda, Kağıthane vadisine hâkim bir tepe üzerindedir. Anıtın yapılması 1909 yılında kararlaştırılmıştır. Nisan ayında yarışma açılmış, bu yarışmayı zamanın yerli ve yabancı tanınmış mimarları arasından genç bir mimar olan Muzaffer Bey kazanmıştır. Anıt, kısa zamanda yapılmıştır.
Dış görünüşü, süslü bir mermer kale üzerine dikilmiş bir top namlusudur. Kale üç bölümden oluşmaktadır, “üç köşesinden merdivenle oldukça geniş bir platforma çıkılır. Bunun ortasından merdivenlere karşı olan, üç köşesi birer yuvarlak taş gülle ile süslenmiş ikinci bir parça gelmektedir. Ortasında altı köşeli kesik piramit şeklinde Türk çiçek nakışları ile süslü bir kaide vardır. Piramidin üç cephesinde dönemin padişahı V. Mehmet Reşat’ın tuğrası konmuştur. Kesik piramit kaidenin üstüne mermer çember oturtulmuş, onun üstüne de örme taştan top namlusu yerleştirilmiştir. Namlusunda bir cankurtaran simidi, bir gemi çapası, süngüleri takılmış bir tüfek ile Türk bayrağını gösteren bir plaka vardır.
Hürriyet şehitleri, büyük bir törenle buraya gömülmüşlerdir. Kırmızı ve yeşil sancaklara sarılı tabutları, Hareket Ordusu’ndaki silah arkadaşlarından sağ kalanlar taşımışlardır. Törende Enver Paşa konuşmuştur. Hareket Ordusu Kumandanı Mahmut Şevket paşa da Abide-i Hürriyet’in yanında, ayrı bir mezarda yatmaktadır.