Akademi Güzel sanatlar öğretimi yapan kurum. Akademilerin kökeni, Eflatun’un Atina yakınında, ders verdiği Akad-hemos bahçesine dayanır. Eflatun İ.Ö. 398’de kurduğu okulda, eğitim ve araştırmanın bir arada yürütüleceği, çeşitli dallardan uzmanları ve öğrencileri çatısı altında buluşturacak merkezi bir kurum oluşturmayı hedef almıştı.
Üç ana bölümden (matematik, astronomi ve hukuk) oluşan kurumun bünyesinde ayrıca, bir yönetim yapısı, kütüphane ve bahçe vardı. Bahçenin eski sahibi Truva savaşı kahramanlarında Akadhemos olduğundan, onun adıyla anılırdı.
Okulda Eflatun’un yanı sıra, yaşlı matematikçi Knidoslu Eudoksos ve Aristoteles, Sokrates gibi genç felsefe öğretmenleri ders vermekteydi. Bizans imparatorunun buyruğuyla kapatılıncaya kadar etkinliğini sürdüren bu akademi örnek alınarak, Rönesans’ta Fransa ve İtalya’da şair ve sanatçı topluluklarının oluşturdukları çok sayıda akademi ortaya çıktı. 1440’ta; Floransa’da kurulan Eflatun Akademisi (Accademia Platonica), Rönesans döneminin en ünlü akademisiydi. Bu okulda Eflatun felsefesinin yanı sıra, İtalyanca’nın özgünleştirilmesiyle ve Dante’yle ilgili dersler veriliyordu.
1635’te kurulan; etkinliğini günümüzde de sürdüren Fransız Akademisinin kuruluş amacı, sanat ve bilim diline uygun arı, kusursuz bir dil oluşturacak biçimde, Fransızca’nın gözden geçirilmesiydi. 1662’de kurulan İngiliz Krallık Derneği (British Royal Society) gibi bilimsel araştırmaların gelişmesini gerek tartışma platformu yaratarak, gerekse burslar vererek destekleyen kuruluşlar da akademi özellikliydi.
Akademiler, hemen her yerde aynı zamanda birer yüksekokuldur. Bizde özellikle Güzel Sanatlar Akademisi bunun örneğidir. 1851’de kurulan Encümeni Dâniş, Cumhuriyet döneminde kurulan Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Türk Hukuk Kurumu da akademi niteliğinde kuruluşlardır.
Yabancı ülkelerin çoğu sanat ve bilimle uğraşan akademilere sahiptir. Berlin Bilimler Akademisi, Belçika Krallık Akademisi, Londra Kraliyet Akademisi, Stockholm Kraliyet Bilimler Akademisi, San Luca Roma Akademisi, Polonya Bilimler Akademisi, Papalık Bilimler Akademisi, Türkiye’de Gülhane Tıp Akademisi, S.S.C.B. Bilimler Akademisi gibi.