Siyasi mizah dergisi, ilk yayın tarihi, 7 Aralık 1922’dir. Yusuf Ziya Ortaç ile Orhan Seyfi Orhon’un ortak çabaları ile çıkmıştır, ilk sayısında, Osman Cemal’in Rıhtımdan Kaçan Öküz adlı fıkrası, Halil Nihat Boztepe’nin memurların malı zorluklarını dile getiren Memurların Şarkısı adlı şiiri, Orhan Seyfi Orhon’un Fiske imzalı hikâyesi, Yusuf Ziya Ortaç’ın Kadın adlı manzum hikâyesi ve Münif Fehim’in bir türküyü canlandıran tablosu yer almıştır.
Milli Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen Akbaba, önceleri haftada iki gün çıkmış, daha sonraları sayfa sayısını çoğaltmış, 1929 tarihinde de yeni harflerle yayınlanmaya başlamıştır. 1950 -1951 yıllarında bir ara yayınına ara veren Akbaba, Yusuf Ziya Ortaç tarafından tekrar çıkarılmaya başlanmış ve haftalık bir dergi haline getirilmiştir. 1967 yılında derginin sahibi Yusuf Ziya Ortaç’ın ölümü üzerine Akbaba yayın hayatına oğlu Ergin Ortaç ile devam etmiş, ancak yayın hayatı daha uzun süreli olamamış, 1977 yılında yayınına son verilmiştir.
Türk mizahına 55 yıl süreyle hizmet eden Akbaba, ilk yayınlandığı tarihten itibaren okuyucunun büyük ilgisini çekmiş, zaman zaman doğan ekonomik ve idari krizler nedeniyle kısa süreler yayınlanmamasına rağmen günümüz mizahçılarının ve karikatüristlerinin yetişmesinde gerçek bir okul görevi yapmıştır. Ramiz Gökçe, Cemal Nadir, Münif Fehim, Necmi Rıza (Ayça), Turhan Selçuk, Orhan Ural, Semih Balcıoğlu, Nehar Tüblek, Bülent Şeren, Cafer Zorlu, Zeki Beyner, İhap Hulusi, Yaşar Tonguç, Yalçın Çetin, Şadi Dinççağ ve Suat Yalaz gibi karikatüristlerle, Aziz Nesin, Muzaffer İzgü, Nimet Arzık, Necdet Rüştü Efe, Adnan Veli, Rıfat Ilgaz, Kenan-Akıncı, Şemsi Belli ve Burhan Esen gibi dünün ve günümüzün mizah yazarları hep Akbaba’ da yer almışlar, Türk mizahına ya bu dergi ile girmişler ya da bu dergi ile katkıda bulunmuşlardır.