Alaşım Nedir Özellikleri Nelerdir?

Alaşım nedir, ne demek, anlamı. Alaşımların özellikleri nelerdir, Alaşım örnekleri, hakkında kısaca bilgi.

ALAŞIM. Birden fazla kimyasal element içeren metalik madde.

Alaşımların önemi çok eskilerden beri bilinmektedir. Tanınan alaşımların başlıcaları, bakır ve çinkodan oluşan pirinç ile, bakır ve kalaydan oluşan bronzdur. Günümüzde en önemli alaşımlar çeliklerdir. Bunlar karbon ve demirden başka bir miktar krom, nikel, manganez, molibden, silisyum, tungsten, vanadyum, bor gibi diğer alaşım elementlerini de içerebilirler.

Alaşımların çoğu iki veya daha fazla metalik elementten oluşur ve kendilerini oluşturan elementlerin sayısına göre adlandırılırlar, ikili, üçlü, dörtlü veya kompleks gibi. Bunun yanısıra alaşımı oluşturan metallerin adları kullanılarak (altın-gümüş alaşımı gibi), alaşıma özel bir ad verilerek (bronz, pirinç gibi) veya sembolik belirtmeler kullanılarak adlandırılırlar.

Alaşım hazırlanması: Alaşımlar genellikle metallerin birlikte eritilmesiyle hazırlanır. Eğer metallerin erime noktaları birbirlerinden oldukça farklı ise veya biri daha kolay eriyorsa önce temel olan, yani ağırlıkça oranı yüksek olan eritilir. Daha sonra katılma oranı düşük olanlar ilave edilir. Eritme olayı alaşımın cinsine göre petrol, kok veya gazla ateşlenmiş ocaklarda gerçekleştirilir. Ayrıca elektriksel ısıtma, indüksiyon ve eritme arkı gibi yöntemler de kullanılır.

Alaşımlar aynı zamanda çok ince metal tozlarının karıştırılarak yüksek basınç altında sıkıştırılması ve daha sonra da bu karışımın sinterleştirilmesi yöntemiyle de hazırlanabilir.

Alaşımların özellikleri:

Alaşımlar da, metaller gibi ısıyı ve elektriği iletirler. Fakat mekanik özelliklerinin çoğu, kendisini oluşturan elementlerin özelliğinden farklıdır. Genellikle her alaşım kendisini oluşturan metallerden miktarca fazla olanın, yani ana metalin erime sıcaklığından daha düşük sıcaklıkta erir. Ayrıca alaşımlar bileşenlerinden daha sert ve daha dayanıklıdırlar, kristal yapı gösterirler.

Alaşımların özellikleri, sanıldığı gibi, bileşenlerin özelliklerinin ortalaması değildir. Örneğin bir alaşımın erime noktası, onu oluşturan arı metallerin erime noktalarından düşüktür.