Ankara Beypazarı’nda Bindallı İşlemeciliği ile ilgili olarak Şirin Yaşar, Filiz Gül’den derlenen bilgiler. Bindallı nedir? Bindallı nasıl yapılır? Bindallı Malzemeleri? Yapım aşamaları.
Ankara Beypazarı Bindallı İşlemeciliği
- Derleyen: Hüseyin Akça
- Derleme yeri ve tarihi: Beypazarı/Ankara, 2004
- Kaynak kişi 1: Şirin Yaşar, 28 yaşında, Beypazarı doğumlu.
- Mesleği kaç yıldır yaptığı: 10 yıldır yapmaktadır. Mesleği kimden öğrendiği: Annesinden öğrenmiştir.
- Mesleği kimlere öğrettiği: Halasının kızına öğretmektedir.
- Kaynak Kişi 2: Filiz Gül, 20 yaşında, Beypazarı doğumlu. Mesleği kaç yıldır yaptığı: 2 yıldır yapmaktadır.
Bindallı: düğünlerde, özel günlerde, kına gecelerinde giyilen bir giysidir. Bindallı işlemeciliği emek ve sabır isteyen bir iştir. Bindallı işlemeciliği Beypazarı’nda birkaç yerde halen yapılmakta ve bindallılar yöre halkı tarafından kına gecelerinde, düğünlerde kullanılmaktadır.
Bindallıların çeşitli kesimlerden alıcıları vardır. Beypazarı’nda gelinlik kızlara nişanlı oldukları sürede erkek tarafının en az bir bindallı alınması gelenektir.
Bindallı İşlemede Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Kadife Kumaş: Bindallı işlemeciliğinde genellikle kadife kumaş kullanılır. Bu kumaş simle, boncuklarla, pullarla işlenerek süslenir.
Dikiş Makinesi: Bindallı işlenirken genellikle dikiş makinesi kullanılır. Nakış Kasnağı: Kadife kumaş dikiş makinesi yanında nakış kasnağıyla da işlenebilir. Nakış kasnağı genellikle yastık kılıfı gibi küçük kumaşların işlenmesinde kullanılır. Nakış kasnağı kumaşın gerdirilmesini sağlar. Gerdirilmiş kumaş daha kolay işlenir.
Nakış Makası: Nakış makasının özelliği ucunun eğri olmasıdır. Bu eğim sayesinde yuvarlak şekiller daha kolay kesilir.
Simli İp: işlemede genellikle simli ip kullanılır.
Bindallı Nasıl Yapılır? Yapım Aşamaları
Bindallının işlenmesi çeşitli aşamalarla yapılır. Önce kullanılacak kumaş ölçülere göre kesilir. Daha sonra kumaşa işlenecek desenler belirlenir. Belirlenen desenler özel bir karton üzerine çizilir. Daha sonra bu desen, nakış makasıyla kesilip, kumaşa yapıştırılır. Kumaşa yapıştırılan bu desen simle kumaşa işlenir. Bu aşamalar yapılan ürüne göre değişebilir. Bindallının yanı sıra yörede giyilen “kuyruklu” ve “haşlama” adı verilen geleneksel kıyafetler de burada işlenir ve dikilir.
Ürünlerin Pazarlanması, Kazanç Durumu ve Karşılaşılan Sorunlar
Bindallının kullanım alanlarının kısıtlanması, günümüz şartlarına ayak uyduramaması bindallı işlemeciliğinin de unutulmasına sebep olmuştur. El emeği göz nuru bu giysiler sadece kına gecelerinde, Beypazarı’nın tanıtılmasının amaçlandığı tarihi evlerde, lokanta vb. ticari alanlarda kullanılmaktadır.
Bindallı işlemeciliğinin yaşatılabilmesi için Beypazarı’nda açılan halk eğitim merkezinde bu meslek halka öğretilmektedir. Burada işleme tezgahları açılarak hem halka geçimini sağlayabileceği iş imkanları sağlanmakta hem de unutulmaya yüz tutmuş mesleklerimizin canlandırılması, yaşatılması amaçlanmaktadır. Bunun yanında Beypazarı’nda hem geçimini sağlamak, hem de anne baba mesleğini yaşatmak isteyen kişilere ait işyerleri de bulunmaktadır.
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları Türkiye’de 2004 Yılında Yaşayan Geleneksel Meslekler Kitabı, ( M. Öcal Oğuz, Emine Aydoğan, Nilgül Aytuzlar, Tuba Saltık Özkan