Aydaş Olmak Nedir? Aydaş Çocuk Halk İnançları

Aydaş çocuk nedir? Aydaş çocuk ile ilgili halk inançları. Aydaş aşı neden yapılır, özelliği nedir?

Aydaş: Zayıf, gelişmemiş. Aydaş olma, aynı günlerde doğan çocuklardan birinin gelişmesine karşın, ötekinin zayıf kalması, gelişememesi. Aydaş aşı, aydaş olmuş çocuklar için düzenlenen bir tür tören. 

Aynı günlerde doğan çocuklardan biri gürbüz, öteki zayıf olursa, gürbüz olanın ötekini bastırıp gelişmesini engellediğine inanılır Zayıf olana aydaş denir. Bu durumda aydaş çocuk, ötekinin evi çevresinde dolaştırılır, gürbüz olanın giysisi gizlice alınıp öbürüne giydirilir, iyileşmezse aydaşın annesi, öteki evden gizlice yiyecek çalar yer; ya da birlikte yemek yenip çocuklar değiştirilerek emzirilir.

Kimi köy mezarlıklarında bulunan ortası delik kayalardan geçirilen çocuğun, aydaşlıktan kurtulacağına inanılır. 

Aydaş aşı, aydaş çocuğu sağaltmada en çok başvurulan yöntem, inanışa göre kimi çocukların zayıf kalması, şeytanın kendi çocuğunu yeni doğanla değiştirmesi yüzündendir. Bu durumda köyün en yaşlı kadını, dört yol ağzına bir kazan koyup çocuğu içine yerleştirir. Yoldan geçenler ne yaptığını sorunca “aydaş aşı pişiriyorum” yanıtını verir. Yolcular yerden aldıkları bir çöpü. kazanın altına sıkıştırıp çocuğun yüzüne tükürürler Yaşlı kadın kazanın altını tutuşturacakmış gibi yapar. Böylece şeytanın, çocuğu yanmasın diye kendisininkini alıp sağlıklı çocuğu geri vereceğine inanılır.