Berlin Film Festivali Nasıl Ortaya Çıktı? Tarihçesi

Berlin film festivali İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra “doğu” ve “batı” olarak ikiye bölünen Berlin’in bu durumuna dünya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 1950’de başlatıldı.

Her yıl haziran-temmuz arasında, birkaç ülkenin katıldığı festival, 1956 yılında Uluslararası film yapımcıları dernekleri Federasyonu’nca A sınıfı şenlik kapsamına alındı. Aynı yıl oluşturulan uluslararası bir seçici kurul aracılığıyla en iyi filme “Altın ayı”, en başarılı yönetmen, kadın ve erkek sanatçıya da “Gümüş ayı” ödülleri verilmeye başlandı.

1960’lı yıllarda sosyalist bloku ülkelerinin, 1970’li yıllarda da Üçüncü Dünya ülkelerinin yoğun ilgi göstermesi, festivalin önemini artırdı.

Yarışmalı bölümünün dışında Forum, Information ve her yıl bir sanatçı için düzenlenen Retrospektif gösterimlerinin de yer aldığı festivale Türkiye adına katılıp, ödül alan filmlerden bazıları şunlardır:

Yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı Susuz yaz (1964, Altın ayı), yönetmenliğini Zeki Ökten’in yaptığı Sürü (1979, Forum dalında iki özel ödül), yönetmenliğini Zeki Ökten’ in yaptığı Düşman (1980, senaryo ve reji için iki ayrı özel ödül), Erden Kıral’ın yönettiği Hakkâri’de bir mevsim (1983, Gümüş ayı jüri özel ödülü), Çetin Öner’in yönetmenliğini yaptığı Gülibik (1984, çocuk filmleri dalında ödül). Ayrıca İsrail yapımı, Kuzunun gülümseyişi adlı filmdeki rolü dolayısıyla Tuncel Kurtiz de, 1986 yılının en iyi erkek oyuncusu olarak gümüş ayı ödülüne değer bulundu.