Bingöller ve Kuş Gölü Efsanesi

Bingöller ve Kuş Gölü Efsanesi. Bingöl ilimize ait Bingöller ve Kuş Gölü Efsanesi Nedir? Neyi Anlatır?

Bingöller ve Kuş Gölü Efsanesi

Bingöl ilimize adını veren göllerin ayrı ayrı adları ve özellikleri vardır. Evliya Çelebi’nin adlarını andığı bu göllerden bazıları şunlardır. Er Gölü: Bu göle girip yıkanan adamların gücü kuvveti artar; Miskin Gölü: Bu gölden su içen adam cüzzam illetinden kurtulur; Muhannas Gölü: Bu gölden su içen adam korkak olur; Kanlı Gölü: Bu gölde her yıl bir adam boğulur; Hatun Gölü: Bu gölden su içen kadın hamile kalır vs.

Bunlardan Kuş Gölü’nün şöyle bir hikâyesi vardır. Halk arasında anlatıp gelen bu hikâyenin kaynakları da Evliya Çelebi’ye kadar çıkar.

Bingöl Dağları’na ava giden bir avcı, uzun uzun takipten sonra istediği gibi bir kuş vurur. Taze avını hemen yemek niyetinde olan avcı, kuşu yakındaki bir gölün suyunda temizlemek ister. Tüylerini yolduğu kuşu gölün suyu ile yıkamaya başlar. Kuşun cansız olduğunu bildiği için de fazla sıkı tutmaz. Fakat daha kuşu suya daldırır daldırmaz canlanıp elinden uçup gider. Hadise karşısında şaşıran avcı, bu gölün, öteden beri işittiği hayat suyu ile dolu olduğunu anlar. Fakat göl, bu sırrı anlaşılınca biri parçaya bölünür, her bir göl ayrı bir özellik taşımaya başlar.
Avcının kuşu elinden kaçırdığı yerdeki gölün adıda Kuş Gölü olarak bilinir. Bugün, hangi gölün hayat suyu ile dolu olduğu bilinmemektedir.

Kaynak: Saim Sakaoğlu / 101 Anadolu Efsanesi