Bingöl’ün Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Bingöl’ün Kültürel Özellikleri Nelerdir? Bingöl İlinin kültürü, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı, Bingöl’ün kültürel zenginlikleri nelerdir?

Bingöl halk müziği Türkçe ve yerel dillerle (kırmanci, zaza dilleri) söylenen türkülerden oluşmaktadır. Ağıtlar da halk müziğinde büyük yer tutar. En ünlüleri yerel dille yazılmış, Türkçe ‘ye çevrilmiş “Çıkrıkçı Kızın türküsü ve “Çıkrıkçı Kızın Ölüm Türküsü”dür.

Bingöl oyunlarının ortak özelliği türkülü oluşudur. En önemli oyun halaydır. Halk oyunları davul-zurna eşliğinde genellikle erkekler tarafından oynanır. En ünlü oyunlar “el çırpma, gelin götürme, Bingöl halayı, meyremo, horani, çaça “dır.

Giyim-kuşam: Köylerde kadın giyiminde şalvar başta gelir. Üstte gömlek ve yelek vardır. Çiçek motifleri ve ovalarla süslü tülbent, yazmalar Bingöllü kadın giyimini tamamlar.

Yörenin birçok köyünde ayrıca fes giyilir. Fesin kenarlarına altından veya başka madenden paralar dizilir. Erkekler de şalvar giyerler. Kara kumaştan yapılan şalvarın üstüne desenli kuşak bağlarlar. Üzerlerine parlak kırmızı kumaştan gömlek giyerek başlarına yün ya da yapağıdan yapılma papak takarlar. Erkek ve kadınlar ayaklarına renk renk desenli yün çoraplar giyerler.