Çanakkale’nin Kültürel Özellikleri Nelerdir? Çanakkale İlinin kültürel özellikleri, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı, çalgıları, Çanakkale’nin Yöresel Özellikleri
Çanakkale halk müziğinde bazı Anadolu şehirleriyle Rumeli-Trakya ezgilerinin etkisi sezilir. Bu özellik oyunlarda ve türkülerde de kendini gösterir. Çanakkale’de manileri ezgiyle söyleme geleneği vardır.
Yörenin en ünlü türküleri. Evreşe Yolları. Yeşil Çimene, Karyolamın Demiri. Pınar Bastan Bulanır. Karafilin Moruna. Çemberimde Gül Oya’dır. Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı adlı türkü Kastamonu ve Tuna üzerindeki Adakale’de derlenmiştir.
Yörede kullanılan halk sazlarının başında davul ve dümbelek gelir. Vurmalı sazlardan tef. zil. zil maşa ve kasık yaygındır.
Çanakkale halk oyunları Ege bölgesi oyunlarının özelliklerini taşır. Başlıcaları zeybek ve halay türündedir. En ünlü oyunları bıçak havası, dört güllü, hora ve kaba güvende, incekovun, bengi, Gelibolu zeybeğidir.
Giyim Kuşam: Yörede giyim-kuşam ver yer değişiklikler gösterir. Kadın giyiminde şalvar, peştamal atkı gibi giysilerle, yemeni ve ak başörtü vardır. Bazı yörelerde Çanakkaleli kadınlar düğün benzeri eğlence yerlerinde başta altın olmak üzere çeşitli takılar takarlar. Bazı yerlerde ise geleneksel giysilerle çağdaş giysilerin bir arada kullanımı bir giyim kuşam özelliği olarak görülmektedir.
Geleneksel erkek giyiminde ayaklarda yemeni ve yün çorap bulunur. Mandalas adlı koflu şalvar ya da çakşır bacakları örter. Üste pamukludan uzun kollu gömlek, camadan, renkli kısa bir yelek giyilir. Bele kuşak, başa poşu sarılır.
Çanakkale Yöresel Sözler
- Erken kalkan işine, geç kalkan düşüne.
- Dumanlı dağlar yağmursuz kalmaz.
- Sarımsak yılında kokar.
- Tok domuz yulaf yemez.
- Ummadığın kütük (çotuk) arabayı devirir.