Çelik çomak oyunu nedir? Çelik çomak oyunu nasıl oynanır, kuralları nelerdir, tarihçesi. Çelik çomak kaç kişi ile oynanır, hangi yöreye aittir?
Çelik Çomak Oyunu: Çelik denen kısa kesilmiş ağaç dalı ve ondan daha kalın, uzun bit çomakla oynanan çocuk oyunu.
Açık havada daha çok erkek çocuklar tarafından iki kişi ya da çift sayıda oyuncuyla oynanır. Çeliğin boyu 25 -30 em dir ve uçları birbirine koşut olarak 45° lik bir açı oluşturacak biçimde yontulmuştur. Çomak daha kalın olur ve yaklaşık 1 m boyundadır. 8-10 m arayla karşılıklı duran oyuncular, önlerine birer küçük çukur açar ve çeliği bunun üzerine yerleştirirler Ucuna vurularak ya da çomağı çukura sokup ortasından lırlatılarak havalandırılan çeliği en uzağa atan oyu na başlama hakkını elde eder, öteki ebe olur.
Oyuncunun çukurun üzerine yerleştirip çomakla fırlattığı çeliği ebe yere düşmeden tutabilirse, oyun sırası ebeye ge çer ve iki kez oynama hakkını elde eder Buna “iki kollu olmak” denir. Tutamazsa, düşen çeliğin bulunduğu yerden çukurun üzerine yerleştirilen çeliği vurmaya çalışır. Vurabilirse, oyun sırası kendisine geçer, öteki ebe olur; vuramazsa, karşısındaki oyuncu çeliği çomak yardımıyla havalandırıp üç kez çelme* hakkını elde eder. Çeliğin son olarak düştüğü yerle, oyuncunun çukuru arasındaki mesafe adım ya da çomakla ölçülür. Kaç adım ya da çomak uzunluğundaysa akılda tutulur Bu sayıları en önce elli ya da yüze tamamlayan, oyunu kazanır. Daha çok bu biçimde oynanmakla birlikte, yörelere göre çok değişik türleri de vardır.