Cizvit Tarikatı Nedir? Kurucuları? Tarihçesi
Cizvit Tarikatı nedir, nasıl kuruldu, tarihçesi ve özellikleri
Paris’te kurulmuş Hristiyan tarikatı. Papa 3. Paulus tarafından 1540’da bir fermanla onaylanmıştır. Bu tarikattan olanlara “cizvit” denilir.
Tarikata girebilmek için yoksulluk, evlenmeme, itaat ve Papa’ya bağlılık yemini edilir. Hazırlık dönemi iki yıl sürer. Uzun yıllar öğrenim görüldükten sonra papaz olunur. Tarikat, yukarıdan aşağıya doğru çok düzenli bir örgütlenmeye dayanır. Büyüklere kesin olarak uyulur. Başta bir lider vardır.
Cizvit tarikatı Avrupa’da çok etkili oldu. Cizvit papazları, 16. yüzyılda reform hareketlerine karşı Katolik reformunu örgütlendirdiler. Hristiyanlığı yaymak için dünyanın her yanma misyonerler gönderildi. Katolik kilisesinin tutunmasında bu tarikatın çok önemli rolü oldu. Cizvitler din sapıklarıyla savaştılar. Kralların ve soyluların din ve ahlak öğretmeni oldular. Her derecedeki eğitim ve öğretimle uğraştılar. Çok sayıda orta öğretim koleji açtılar. Kültür alanında önemli kişiler yetiştirdiler. Cizvitlerin siyasetle ilgilenmeleri hükümetlerce iyi karşılanmadı. Bunlar İspanya’dan, Fransa’dan, iki Sicilya krallığından ve daha başka devletlerden çıkarıldılar.
Papa, kendi başına hareket eden bağımsız bir gruba dönüştüğünü görerek 1773’de Cizvit tarikatını kaldırdı. Ancak tarikat 1814’te yeniden kuruldu. Günümüzde Hristiyan dünyasındaki etkisi yok denecek kadar azalmıştır.