Türkiye’de Çocuklar için oyunlar yazılması ve oynanması düşüncesinin yanı sıra okullarda öğrencilere tiyatro dersleri verilmesi çalışmaları 2. MeÅŸrutiyet ten sonra görüldü. Bu çalışmaları özendirmek ve belli ilkelere baÄŸlamak için 1915 yılında “Mekteb temsillerinin usul-i tedrisi” adlı yönetmelik hazırlandı.
Cumhuriyet döneminde de çocuk tiyatrosu konusu gündemde kalmış, ancak bunlar okul-içi öğrencilerinin verdikleri müsamereler ya da dağınık, örgütlenmemiÅŸ çalışmalar düzeyini aÅŸmamıştır, ilk ciddi çalışmalar, 1935 yılında, Muhsin ErtuÄŸrul’un giriÅŸimiyle baÅŸlatıldı ve Ekim 1935’ten baÅŸlayarak Ä°stanbul Åžehir tiyatrosu sanatçılarından M. Kemal Küçükün yazıp sahneye koyduÄŸu Çocuklara’ ilk tiyatro dersi adlı oyun, Tepebaşı tiyatrosu’nda oynandı. Yaklaşık on yıl sonra Türkiye’nin ikinci ödenekli tiyatrosu olan izmir Åžehir tiyatrosu da, 20 Mart 1946’da, Mümtaz Uygun’un Altın kalem oyunuyla baÅŸladığı çocuk tiyatrosu çalışmalarını 1950 , yılına deÄŸin sürdürdü. Ankara Devlet konservatuvarı tatbikat sahnesi’nin başında bulunan Muhsin ErtuÄŸrul, istanbul’da baÅŸlattığı çocuk tiyatrosu çalışmalarını burada da gerçekleÅŸtirdi ve 31 ocak 1948’de Mümtaz Zeki TaÅŸkın ın Altın bilezik oyunuyla perdesini açtı. 1956-1957 döneminde izmir’de, ertesi yıl da Bursada Devlet tiyatrosu tarafından çocuk oyunlarına düzensiz aralıklarla yer verildi
Çocuk tiyatrolarının yaygınlaşmasıyla çocuk oyunları yazarlığı önem kazandı; M. Zeki Taşkın, F. Egemen, S. Gözen, O Ase-na, Ülker A. Koksal gibi tanınmış birçok yazar bu alanda yapıt üretti. Son yıllarda başta TOBAV* olmak üzere Kültür ve turizm bakanlığı, TBMM Kültür ve sanat yayın kurulu, Milliyet sanat dergisi vb kurum ve kuruluşlar çocuk oyunları konusunda yarışmalar açtı.