Ağın Hakkında Bilgiler Bulabileceğiniz Yayınlar
Ağın ilçesini tanıtan kitap, dergi ve çeşitli yayınlar. Ağın Düşün ve Sanat Dergisi, Yöresiyle Ağın Kitabı, Ağın’ a Yolculuk Kitabı, Dünden Bugüne Ağın ve Ak Topraklar Üzerinde Bir İlçe Kitabı
Ağın Düşün ve Sanat Dergisi
Ağın Kültür ve Dayanışma Derneği Adına(Ankara) Ahmet Deviren’in sahipliğini yaptığı yılların edebi dergisinin emektarı, çilekeş ismi Altan İlter sadece derginin Yazı İşleri Müd. Değil bilumum yükünü de çekiyor. Ağın Düşün ve Sanat Dergisi ilk çıkış tarihi 1950 li yıllara kadar uzanıp gidiyor. Derginin Yazı Kurulunda; Altan İlter, Ahmet Deviren, Mevlüt Öksüzoğlu, Mehmet Ergönül her sayısında belli bir çerçeve hazırlıyorlar.
Ağın denilince, eğitim aklımıza gelir. Ağın, Elazığ’ ın belki de, arazi bakımından en küçük ilçesi Ama, Elazığ’ a olan katkılarını tartıya alınamayacak kadar ağır! Ağın, bir yürek ve şehrin en kadim yüzü. Derginin Mayıs 2009 sayısında, Ağına yolculuk ediyoruz. Eski adetlerimiz, geleneklerimiz, düğünlerimiz, toylarımız bir daha gözler önüne geliyor. Kalemlerimiz, hatıralarla Ağın’ a yolculuk ediyor? Gurbetten sılaya doğru bir içli yolculuk başlıyor; Bedrettin Keleştimur Günışığ gazetesindeki yazısından alıntıdır.
Yöresiyle Ağın Kitabı
İsmail Nazım Beydemir tarafından hazırlanan Kubbealtı Yayıncılıktan çıkan Yöresiyle Ağın kitabı 397 sayfadan oluşuyor. Kitabın genel başlıkları ise şöyle: Yöre geçmişine genel bakış, söz ve dürüt, töre ve törenler, geçim uğraşları, inanışlar, gözlemler ve deneyimler, müzik ve oyunlar, derlenmiş ezgiler, albüm Kitabın giriş bölümünde Beydemir tarafından yazılan Ağınlılık Destanı yer alıyor. Şiir Ağın için gönlünce herkes bir şey söylüyor. Her şeyi bildim sanıp Ağın işte bu diyor mısralarıyla başlıyor.
Kitabın alt başlıklarını; Yöre mutfağı, giyim kuşam, çocuk oyunları, avcılık, masallar, hikayeler, fıkralar, bilmeceler, tekerlemeler, lakaplar, gelenek görenek ve inanışlar, geçim uğraşları, halk ekonomisi, müzik ve oyunlar gibi bölümler oluşturuyor. Kitap da zengin bir Ağın Sözlüğü de yer alıyor. Kitabın bir bölümü Ağın ve çevresine ait notalanmış türküler oluşturuyor. Kültürümüze ve ilçemize kazandırmış olduğu bu güzel kitap Beydemirin gelecek kuşaklara en güzel hediyesidir.
Dünden Bugüne Ağın
Mehmet Orhan tarafından hazırlanan 352 sayfadan oluşan kitap Ağın’ la ilgili önemli kaynakların başında geliyor. Kitabın içeriğini: Ağın adı üzerine araştırmalar,tarihi kalıntılar, Ağın’ın tarihteki yeri, Ağın da ilkler ve önemli olaylar, Ağın ve çevresinde eğitim ve kültür hayatı, halk hekimliği, halk ozanlarımız vb bunun yanında kitapta kültürel içerikli bir çok yazı da yer alıyor.
Kitap da Ağın ve çevresinde yetişen ünlü kişiler hakkında detaylı bilgileri de bulmam mümkün. Kitabın bir bölümü de Ağın köy ve mahallelerinin tanıtılmasına ayrılmış. Elazığ’ın Ağın İlçesine bağlı Beyelması Köyünde 1922 yılında doğan Mehmet Orhan’ın kitabın sonunda özgeçmişi yer alıyor. İlçemize kazandırmış olduğu bu güzel kitap için kendisine teşekkür ediyoruz.
Ağın’a Yolculuk Kitabı
Ağın Kaymakamlığı tarafından hazırlanan 343 sayfadan oluşan bu kitap Ağın’la ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için eşsiz bir kaynak. Kitabın İçeriğini;
- Tarih ve Coğrafya
- Nüfus ve Ekonomik Yapı
- Turizmi, Kültür, Spor Avcılık ve Ulaşım
- Sosyal Kültürel Yapı
- Köyler ve Mahalleler
- Yetiştirdiklerimiz( Ünlü Kişiler)
- Ağında İlkler
- Şehit ve Gazilerimiz
- Nostaljik resimler
- Yöresiyle Ağın ve Dünden Bugüne Ağın kitabının sentezi şeklinde hazırlanmış.
Ak Topraklar Üzerinde Bir İlçe
Günerkan Aydoğmuş tarafından uzun bir çalışma sonucu hazırlanan kitap Ağın Kültürüyle ilgili çalışma yapacakları için bulunmaz için eşsiz bir kaynaktır.
Ağınla ilgili temel kaynaklar dikkate alınarak hazırlanmıştır?