Hatay’ın Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Hatay’ın Kültürel Özellikleri Nelerdir? Hatay İlinin kültürel özellikleri, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı, Hatay’ın Yöresel Sözleri

Hatay halk müziği Çukurova bölgesi ve Gaziantep özellikleri taşır. Konuları çok çeşitlidir, Doğa, aşk. sevda, hasat, harman, düğünler, ölümler, türkülerin konusunu oluşturur. Yörede en çok oynanan oyun halaydır. Yörenin ünlü türküleri Altın Tasta Gül Kuruttum. Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok, Al Mendili Mendili, Pınar Bası. Eli Elime Değdi. Hev Güzel Güzel. Pınara Vurdum Kazmavı, Kapı Kapı Şen Olur vb.’dir.

Halk müziği araçları cura. çöğü, tambura, kemane, sukabağı ve zurnadır.

Halay dışında çiftetelli, zeybek ve semah gibi oyunlara da rastlanır. En yaygın oyunlar, Adana Üçayağı, Garip, Karşıda Kavun Yerler. Eli Elime Değdi. Dolağa, Zeybek, çiftetellidir.

Giyim-kuşam: Geleneksel kadın giyimi zıbın, mavi yünlü veya pamuklu kumaştan beli bol büzgülü entari, üstüne yelek, bele kuşak, yün çorap, yemeni ve çarıktan oluşur. Takı günümüzde yaygındır.

Erkek giyiminde yöreden yöreye değişen özellikler vardır. Ağ kısmı bol, gittikçe daralan paçaları dar ve islemeli şalvarla, kalın kuşak, aba denilen yelek erkek giyimini oluşturur. Başa terlik veva takke denen el örgüsü başlık giyilir, çevresine poşu sarılır

Eli elime değdi de
Hem ben yandım, hem kendi,
Bize kimse karışmaz
Arkamız sağ efendi
* * *
Eli elekli yarim de
Göğsü velekli yarim
Asker olmuş gidiyorum
Aslan yürekli yarim
* * * *
Daldan dala ip serdim de
İpekli mendil gerdim
Şu Şenköv’ün kızlannı da
Candan gönülden sevdim

Hatay iline yöresine ait sözler, deyimler, atasözleri, güzel sözler

  • Deve hömböğünü (hörgüç) görse, düşüp çatlar.
  • Kızın, küseni koca, erkeğin küseni avrat ister.
  • Ver gülümü, al gülünü.
  • Işığını akşamdan evvel yakan, sabaha çırasında yağ: bulamaz.
  • Sevmediğin yarpuz burnunun dibinde kokar.