İlaçlar Nasıl Bulundu? Tarihi Gelişimi

İlaçların tarihi

İlaçlar nasıl bulundu? İlk bulunan ve kullanan ilaç hangisiydi. İlaçların tarihi hakkında bilgiler

Eskiçağ insanları, kendilerini tedavi etmek için, genellikle rastgele keşfedilmiş ve reçetesi sözlü olarak iletilen, etkili ilâçlardan yararlanıyorlardı. Daha o devirlerde, kusturucu, pekliği giderici, solucan düşürücü, sinirleri yatıştırıcı ve uyarıcı ilâçları biliyorlardı. Bu maddeleri topraktan, bitkilerden, hayvanların iç organlarından çıkarırlardı.

Pek çok eski ilâç. uzun bir zaman kullanıldı. Örneğin tiryak, XIX. yüzyılın ortalarına gelinceye kadar, hekimler tarafından salık verilirdi. Onun etki gücü, içindeki afyondan geliyordu. Pek çok hastalığa iyi gelen ve her derde deva denilen panakcia da tavsiye edilirdi.

XIX. yüzyılın başından itibaren, kimya, hızla gelişti. Dünyamızı oluşturan öğelerle yeni cisimler yapmak imkânı doğdu. Eski ilâçlar incelendi ve sentez yoluyla yeniden elde edildi. Örneğin, eskiden sadece bazı bitkilerin bileşiminde bulunduğu bilinen kortizon. 1948’den beri kimya yoluyla yapılabilmektedir.

1838’de. Piria tarafından keşfedilen şahsilik asidi de kimyaya borçluyuz Ağrı kesici ve ateş düşürücü olduğu için pek çok hastalığa karşı kullanılan aspirin (1853), bu maddenin bir türevidir. 1935’te. Gerhard Domagk sülfamitleri buldu. Onlar sayesinde pek çok hastalığın önüne geçildi Orta Çağ’ın korkunç hastalığı cüzzam, 1939 -da bulunan sülfonlarla tedavi ediliyor. Tüm anestezik ilâçları XIX. yüzyıl kimyacılarına borçluyuz ilâçlara en son katılan antibiyotikler, tıpta her gün yeni mucizeler yaratıyor .