Kırklareli’nin Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Kırklareli’nin Kültürel Özellikleri Nelerdir? Kırklareli İlinin kültürel özellikleri, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı…

Kırklareli Kültürel Özellikleri Hakkında Kısaca Bilgi

Kırklareli halk müziği Trakya yöresinin tüm özelliklerini taşır. Yöre karşılama ve hora bölgesidir. Belirli günlerde yapılan toplantı, düğün kına gecesi gibi geleneksel tören ya da uzun kış gecelerindeki söyleşiye hep müziklidir.

Yörede derlenen en ünlü türküler: Dere Geliyor Dere Ah Tren Kara Tren, Kurdele. Harman Yerini Süpürdüm. Tabakamda Tütün Yok. Kalk Gidelim Yar Seninle. Kırmızı Gülün Ah Var vb. dir Halk müziği araçları davul. tef. zil. kaşık ve zurnadır. Geleneksel oyunlarda hora ve şirto denenler yaygındır. Kırklareli oyunlarının kendini özgü nitelikleri vardır

En yaygın oyunlar: Davullar Çalar, Kırk Haydut Oynar, Eski Kasap, Eşkiva. İzzet Hoca, Drama Karşılaması, Ka sap Horosu, Sirto’dur.

Giyim-Kuşam: “İşlik, yabanlık, kasabalık” denen 3 kat giysi geleneksel kadın ve erkek giyiminin ortak öğeleridir Özel günlerde “yabanlık” giyilir. Erkekler yünlü kaba kumaştan “şayak”, yazlan keten pantolonlar giyerler. Kadınların yaz kış değişmeyen giysisi pantolon biçimindeki “çatal don” denen çarşaf tır. Erkekler iç donu ve potur giyerler. Çoraplar uzun konçlu ve işlemelidir. Kadınlar şalvar, ferace, etekçek denen önlük ve sırmalı yelek giyerler.