Masonluk nedir, amacı nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, Mason ne yapar, Türkiye’deki Masonluk faaliyetleri hakkında bilgi.
Masonluk, Din ve millet ayrımı gözetmeden, insanlar arasında kardeşliği ve sevgiyi güçlendirme amacıyla çalıştığını ileri süren uluslararası bir dernek.
Esin kaynağı, Hiram Usta adı verilen simgesel bir kişiliğin kurduğu, yapı ustalarını bir araya getiren Ortaçağ kaynaklı bir meslek loncasıdır. Dernek üyeleri birbirlerine “birader” olarak hitap ederler.
Mason Derneği üyelerinden, kendi aralarında büyük bir dayanışma göstermeleri ve nüfuz alanlarına giren her konuda özellikle biraderlerini koruyup kollamaları istenir. Masonlar birbirlerini, işaret ve amblemlerle tanırlar. Mason olmak isteyenler, bir takım deneylerden geçirilir. Uygun görülen aday yemin eder, kendisine yapı ustası Hiram’ı simgeleyen bir önlük ve eldiven verilir bölün masonları kapsayan genel ve uluslararası toplantılar yapılmaz.
Loca toplantılarında konuşulanlar gizli tutulur. yapılan törenler de üye olmayanlara açıklanmaz. Ayrıca derneğe ilişkin bilgi ve çalışmalar medyaya da verilmez. Masonlar, çalışmalarını localar şeklinde örgütlenerek sürdürürler. En az yedi mason bir loca kurabilir. Locaların yöneticileri her yıl gizli olarak seçilir. Büyük loca, aynı töre kurallarına göre çalışan locaların oluşturduğu birliktir. Çeşitli ülkelerdeki büyük localar bir merkeze bağlı değildir. Ayrıca birinin diğerine hiyerarşik üstünlüğü de yoktur. Aralarında yalnızca global çıkar ilişkileri vardır.
Türkiye’ye masonluk ilk kez 1723’te girmiştir. Osmanlı Devletinde mason olan tanınmış devlet adamları vardır. Masonluk Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Türk halkı için son derece zararlı bir örgüt” olarak görülüp yasaklanmış, ancak Ata’nın ölümünden sonra İsmet İnönü döneminde Masonların faaliyetlerine yeniden izin verilmiştir. Komünist ülkelerde masonluk yasaktır.
Originally posted 2021-01-16 14:45:26.