Mesir Macunu Şenlikleri Ne Zaman Kutlanır, Mesir Festivali Nerede Yapılır?
Manisa’da her yıl 21 Mart’ta mesir macunu şenlikleri yapılır. Üzerine şenlik yapılan mesir hakkında şöyle bir rivayet vardır:
Hafsa Sultan, Manisa Sarayında iken hastalanır ve buranın hekimleri tarafından iyileştirilemez. Onu Darüşşifanın başındaki Merkez Müslihiddin Efendi (Merkez Efendi) tarafından yapılan ve içerisinde 41 çeşit baharat bulunan mesir macunu ile sağlığına Merkez Efendi kavuşturur. Daha sonra Hafsa Sultan, Merkez Efendiye bir berat verir ve her yılın nevruz günü mesir macununun hastalara ve halka şifa olarak dağıtılmasını ister.
21-25 Mart tarihleri arasında yapılan şenlikte bir çok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Bu şenlikte aralarında temsili sultanlar, temsili Hafsa Sultan, temsili Merkez Efendi, uluslararası halk oyunları ekipleri, ulusal halk oyunları ekipleri, temsili mesir macunu hekimleri, temsili Manisa Tarzan’ın yer aldığı bir yürüyüş yapılır. Yürüyüşün ardından Sultan Cami Bimarhane’sine gelinerek burada geleneksel karma ritüeli temsili olarak canlandırmaktadır.
Şenliğin son günü mesir macunu saçım töreni yapılmaktadır Saçım töreniyle Hafsa Sultan’ın, Merkez Efendi’ye berat vererek Mesir ‘in her yıl Nevruz günü katılıp Sultan Cami’sinden halka dağıtılmasını istemesi geleneksel olarak Sultan Cami’sinde canlandırılmaktadır. Alana toplanan halka, mesirler “Şifa olsun”/’Bereket olsun”, Eller havaya”, Eller şifaya” sloganları eşliğinde dağıtılmaktadır. Halk inancına göre; eldeki mesir sayısının tek veya çift olması önemlidir, buna göre eğer tek sayı yakalamışsanız,. dilekleriniz bu yıl içerisinde gerçekleşecek demektir, eğer çift sayı ise bu durumun tersi yaşanacaktır.
M. Öcal OĞUZ, Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası (2008)