Türkiye’nin Turistik (Turizm) Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye’nin Turistik (Turizm) Bölgeleri Nerelerdir? Ülkemizde hangi bölgede turizm gelişmiştir? Türkiye’nin bölgelere göre turistik yerleri nerelerdir?

Turistik yöre; turizm bakımından güçlü çekim alanlarına ve turistik donanıma sahip olan yerdir.

Turistik bölge; turizm bakımından etkilenmiş bir görünüme sahip bulunan, ekonomik yapısı ve hayatı turizmin etkilerini yansıtan bölgedir.

Ülkemizdeki Turistik Bölgeler Nereleridir?

Yurdumuz tabii güzellikleri, tarihi eserleri, eşi bulunmayan sanat yapıları ile turizmin gelişmesi için birçok ülkeden daha büyük imkânlara sahiptir. Uzunluğu 8000 kilometreyi aşan kıyılarımız boyunca, yer yer ormanların deniz kenarlarına kadar indiği çok güzel plajlar birbirini izler. Ege ve Akdeniz kıyılarımızda yazlar uzun ve güneşlidir, yıllık ortalama güneşlenme süresi birçok ülkeden daha uzundur. Buralarda deniz suyunun sıcaklığı 6-8 ay süreyle 20 derecenin üzerindedir. Bu kıyılarımız, özellikle Avrupa’nın soğuk, sisli ve yağışlı yerlerinde yaşayanlar için ideal bir tatil yeridir. Bunun yanı sıra göllerimiz, yaylalarımız, ormanlarımız, genç volkanik şekiller yurdumuzun turizm potansiyelini arttırır. Ayrıca Türkiye, tarihte birçok uygarlıkların kurulduğu bir ülkedir. Bu sebeple yurdumuz tarihi kent kalıntıları, çeşitli uygarlıklara ait sanat yapıları, çok kıymetli eserlerin sergilendiği müzeleri, renkli folkloru ve dünyaca ünlü yemekleri ile turizm potansiyeli yüksek bir ülkedir.

1. Marmara Bölgesindeki Turistik Bölgeler

Turizm geliri en fazla olan bölgemizdir. Bölgede başta İstanbul, Bursa ve Edirne üzere Osmanlı eserlerinin çok olduğu illerimizdir.

Bölgede sağlık turizmi de gelişmiştir. Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova’da kaplıcalar bulunmaktadır.

Balıkesir’de Kuş Cenneti bulunmaktadır.

Bursa-Uludağ önemli bir kış turizm merkezimizdir. Bölgede bulunan adalar ve kıyılar turist çeken diğer yerlerdir.
İstanbul bütün yıl fuar ve kongreler sayesinde önemli sayıda turist çekmektedir.

2. Ege Bölgesindeki Turistik Bölgeler

Ege Bölgesi’nin özellikle kıyı kesiminin çok büyük bir turizm potansiyeli vardır. Çünkü burası çok zengin tarihi değerlere ve olağanüstü doğal güzelliklere sahiptir.

Ege kıyısındaki koyların kenarlarında çok sayıda tatil köyü, tatil sitesi, otel, motel ve buna benzer tesisler kurulmuştur. Edremit Körfezi çevresinde Altınoluk, Akçay, Ören, Ayvalık, İzmir çevresinde Dikili, Foça, Çeşme, Kuşadası, daha güneyde Bodrum, Marmaris, Datça deniz turizminin canlı olduğu yerlerdir. İlk Çağ antik kent kalıntılarının bulunduğu yerler olan Efes, Bergama, Milet, Didim, Sart, Knidos, Meryem Ana turistlerin yoğun olarak uğrak yeridir.

Bölgede sağlık turizm merkezleri ise Balçova, Çeşme, Pamukkale, Karahayıt, Eynal kaplıcalarıdır.

Bölgedeki millî parklar ve Çamaltı tuzlası yakınlarındaki Kuş Cenneti yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdikleri yerlerdendir.

3. Akdeniz Bölgesindeki Turistik Bölgeler

Bölge turizmden elde edilen gelirler bakımından 3. sıradadır. Burdur’da İnsuyu mağarası, Alanya’da Damlataş mağarası, Tarsus’ta Yedi Uyuyanlar mağarası, Antalya yakınlarında Karain mağarası, Düden, Manavgat Kurşunlu ve Tarsus şelaleleri Mersin’deki Cennet ve Cehennem obrukları ve Dilek kuyu mağarası bölgede yer alan ve turizm faaliyetlerine neden olan karstik şekillerdir.

Ayrıca yazın erken başlaması deniz turizminin de erken başlamasına ve gelişmesine neden olmuştur. Bütün Akdeniz kıyıları boyunca turistik tesisler kurulmuştur ve kurulmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde Olimpos – Beydağları Sahil, Güllük Dağı (Termessos), Kovada Gölü, Kızıldağ, Köprülü Kanyon ve Karatepe – Aslantaş millî parkları bulunur.

Antalya’da her yıl düzenlenen Altın Portakal Film Festivali ile Mersin Moda ve Tekstil Fuarı da önemli turizm etkinliklerindendir.

4. Karadeniz Bölgesindeki Turistik Bölgeler

Bölge gür bitki örtüsü, dağları, yaylaları, kıyılarındaki doğal plajlar, kaplıcaları ve içmeleri ile iç ve dış turizm yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Başlıca tarihi yerler; Trabzon’daki Atatürk köşkü, Sümela Manastırı ve Karabük’teki Safranbolu Evleridir. Doğal Merkezler ise; Bolu’daki Yedigöller Millî parkı, Abant Gölü çevresidir.
Trabzon, Giresun ve Rize Karadeniz yaylaları önemli doğal güzelliklerdendir.

5. İç Anadolu Bölgesindeki Turistik Bölgeler

Bölgenin önemli turistik yerleri peribacaları, Ihlara vadisi, Derin Kuyu’daki yeraltı kentleri (Kapadokya) dir. Konya’daki Selçuklu eserleri, Mevlana türbesi ve çeşitli yerlerdeki antik Hitit kentleri önemli turistik değerlerdir.
Bölgede sağlık turizmi de gelişmiştir. Özellikle Eskişehir, Ankara, Konya, Niğde, Kayseri illerinde kaplıcalar bulunmaktadır. Bu yerleşim merkezlerinde bu maksatla kurulmuş dinlenme ve konaklama tesisleri yer alır.
Bölgedeki Erciyes ve Elmadağ kayak turizmi açısından gelişmiş yerlerdir.
Bölgede özellikle Ankara’da bulunan Anıtkabir, Atatürk müzesi, Etnografya müzesi insanların en sık uğradıkları yerler arasında yer almaktadır.

İç Anadolu’da her yıl gerçekleştirilen, Kayseri Anadolu Fuarı ile Konya Fuarı başlıca turizm ve ticaret etkinliklerindendir.

İç Anadolu Bölgesi’nde, Boğazköy Alacahöyük Millî Parkı, Göreme Tarihi Millî Parkı ve Yozgat Çamlığı Millî Parkı gibi tarihi ve doğal yönden korumaya alınmış turizm alanları da bulunmaktadır.

6. Doğu Anadolu Bölgesindeki Turistik Bölgeler

Doğu Anadolu Bölgesi’nin turizm kaynaklarını tarihî eserler ve doğal güzellikler oluşturur. Ulaşım yetersizliği, iklimin elverişsizliği turizmin gelişmesini engellemiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde turistlerin en çok ilgisini çeken yerler, İshak Paşa Sarayı‘nın bulunduğu Doğu Beyazıt, Ağrı Dağı, Kommagene Krallığı dönemine ait kalıntıların bulunduğu Nemrut Dağı, Muradiye ve Gürlevik Çağlayanı ile Van Gölün’deki Akdamar Adası’dır. Ancak buralarda turizm, henüz bir geçim kaynağı hâline gelmemiştir.

7. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Turistik Bölgeler

Bölgedeki Nemrut Dağı (Adıyaman) ile Diyarbakır ve Şanlı Urfa şehrinde bulunan tarihi eserler bölgenin turizm potansiyellerini oluşturur.

Ülkemiz tabii güzellikleri, tarihi eserleri, sanat yapıları ile turizmin gelişmesi için çok büyük imkânlara sahiptir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan yurdumuzda yaz mevsiminin uzun olması nedeniyle yerli ve yabancı turistler kıyılarımıza akın etmektedirler. Ayrıca iç bölgeler kış turizmi içinde çok elverişlidir. Tüm bölgelerimizde turistlerin taleplerine uygun turizm faaliyetleri her mevsimde yapılabilmektedir.

Marmara bölgesi, turizm geliri en fazla olan bölgedir. Ege ve Akdeniz kıyılarında çok sayıda otel, tatil köyü, tatil sitesi, motel vb. tesisler vardır.

Karadeniz bölgesinde bitki örtüsü dağlar ve yaylalar turistleri bölgeye çekmektedir.

İç Anadolu bölgesinde peri bacaları Ihlara vadisi, yeraltı kentleri, Mevlana türbesi vb. önemli turistik yerlerdir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri tarihi eserler ve doğal güzellikler bakımından zengindir.