Van’ın Kültürel Özellikleri Nelerdir? Van İlinin kültürü, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı, Van’ın kültürel zenginlikleri
Van bar halay ve uzun havaların yaygın olduğu yörelerdendir. Aşıklık geleneği canlılığını korumaktadır.
Yörenin ünlü türküleri arasında Ben Giderim Erkek Yolu, Pencerede Şişesin. O Süsem O Sümbül, Bizim Eller Ne Güzel Eller, Erzurum Ellerinde. Çimende Sürü Kazlar. Kapılarında Kulu Var. Gel Beri Yar Gel Beri, Giderim Böylesine. Sal Mercanlar. Kalenin Bedenleri. Kargıdan Yar Geliyor. Şehir Kalası… vb. bulunur.
Halk müziği araçlarından divan, bağlama, tambura, cura. zurna, kaval, ney, keman ve davul en çok kullanılanlarıdır.
Van geleneksel oyunlar açısından oldukça zengindir. İlde halay ve bar oyunları yaygındır. Erzurum’un Dadaş Barı, Batı Anadolu’nun zeybeği. Horon bölgesinin karşılama ve horonları en çok oynanan oyunlardır.
Geleneksel kadın giyimi konik, leçek ya da ağuan demlen başlıklar. Oyalı yazma, diz kapaklarına dek uzanan kıras denen gömlek, ayak bileklerinden düğmeli tuman denilen geniş don. Uzunca kollu kadife gömlek, pazen etek veya entariden oluşur.
Bele gümüş kemer ve kuşak bağlanır. Renkli ve desenli yün çaraplar giyilir. Şal şalvar ve cepken erkek giyiminin başlıca özellikleridir. Başlıklar takke ya da takke üstüne ahmediye biçimi sarıklardan oluşur. Gömlek yakasız, uzun kollu ve düğmelidir. Üstüne cepkene benzer çeşitli motiflerle işlenmiş yelek veya şal-şapık. giyilir. Şalvarlar bol dikimlidir. Yün çoraplar desenlidir. Ayaklara çarık ya da “arkadan kuvruklu” denen kara vemeni giyilir.