Vezirköprü, Semavercilik (Saim Geriz’den Derleme)

Samsun Vezirköprü’de Semavercilik ile ilgili olarak Semaverci Ustası Saim Geriz’den derlenen bilgiler. 

SAİM GERİZ -Semavercilik (Samsun- Vezirköprü)

  • Derleyen: Halil İbrahim Karadaş
  • Derleme Yeri: Samsun- Vezirköprü
  • Derleme Tarihi:2007
  • Kaynak Kişi: Saim Geriz, 30 yaşında, evli
  • Mesleği Kaç Yıldır Yaptığı: 10 yıl
  • Mesleği Kimden Öğrendiği: Ustadan
  • Mesleği Kimlere Öğrettiği: Çıraklar

10 yıldır bu semaver yapımı mesleğini sürdürdüğünü söyleyen Saim Geriz, ustasından öğrendiği bilgisini çıraklara aktardığını belirtmektedir. Semaver yapımında makas, çekiç, örs, nişabur, zura ve kurşunla kalayın kullanıldığını ifade eden Saim Usta, semaver sacının alımı ile işlemin başladığını sırası ile semaverin gövdesinin sacdan kesildiğini, bacasının da kesilip yuvarlandığını ve yukarıda adı geçen araç gereçler yardımı ile bütün bir şekle getirildikten sonra üstüne istenilen desenin çizildiğini daha sonra ayak ya da küllük denen kısmının takımı ve perkeşlerin takımı, son aşama olarak da silme ile semaverin tamamlandığını anlatmaktadır. Semaverin Osmancıklı Rüştü Şeker adlı halk şarkıcısının şarkısına konu olduğunu söyler ve son zamanlarda 175 köyünde Rüştü adlı birinin düğünlerde” Samsun Vezirköprü de Semaver ” şeklinde şarkılar söylediğini sözlerine ekler. Vezirköprü ile semaverin özdeşleştiğini bu sözler ile ifade eden Saim Usta, yaptığı semaverlerin İstanbul, Suluova, Amasya, Boyabat, Durağan gibi yerleşim yerlerinden de istendiğini belirtmektedir.

Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları 2018 Ankara ( Yaşayan İnsan Hazineleri M. Öcal OĞUZ, Esra Bilgi) 

“Öcal Oğuz “Yaşayan İnsan Hazinelerin korunması için destekleme projelerinin geliştirilmesi gerektiği ve Yaşayan İnsan Hazinesi olarak isimlendirilebilecek ustaların, mesleklerini öğretebilecekleri ya da mesleğin aktarımını sağlayabilecekleri fırsatların yaratılması gerektiği düşüncesindeyiz